https://sklep.arkop.pl/warzywnictwo/warzywa-kapustne/kapusta-pekinska.html

Większa część nawozów uniwersalnie stosowanych w rolnictwie zawiera trzy podstawowe składniki pożywne dla roślin: azot, fosfor oraz potas. Niektóre nawozy w rolnictwie zawierają też miarodajne mikroelementy, takie jak cynk oraz inne metale, które są niebezużyteczne do wzrostu roślin. Nawozy można uzyskać na rozmaitej podstawie np.

•    komposty i inna materia organiczna
•    odpady, takie jak osady ściekowe i co poniektóre odpady przemysłowe.

https://sklep.arkop.pl/warzywnictwo/warzywa-korzeniowe/burak-cwiklowy.html

Ważne jest to, aby właściwe nawozy były bogate w składniki kaloryczne substancje organiczne, co zezwala poprawić jakość gleby i aktywizować wzrost roślin.
Wykorzystanie drogocennych materiałów nadających się do powtórnego użytku jako nawozy ma prawo także nieść oraz inne korzyści, na przykład jeśli gra toczy się o wyższą jakość wody, zapobieganie zanieczyszczeniom lub zrównoważone rolnictwo. Należałoby tutaj zachować w pamięci, że osad ściekowy stosowany w rolnictwie jako nawóz jednakże podlega ograniczeniom stężeń dla zachodzących metali: arsen, kadm, miedź, rtęć, nikiel, selen i cynk.

Nawóz w rolnictwie – jak go przemyślanie wykorzystać?
Regularnie testuj glebę – albowiem taki monitoring jest zazwyczaj najlepszym współczynnikiem wystarczalności składników odżywczych. Przede wszystkim także monitoruj pH gleby, główną zmienną, która wpływa na przystępność składników pożywnych, na tej podstawie będzie Tobie najłatwiej przystosować słuszny nawóz. pH 6,0 jest wystarczające, żeby większość składników odżywczych była dostępna. Pamiętaj także, że zawsze możesz się po pomoc zwrócić do znawców w sklepach oferujących nawóz – oni mają kompetentną wiedzę, którą z pewnością z chęcią się podzielą.